Het kabinet wil deze regeerperiode niks veranderen aan de hypotheekregels en de limieten om te lenen.
De ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) laten dat weten in reactie op een voorstel van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) om het maximaal te lenen bedrag na 2018 nog verder te verlagen, naar 90 procent van de waarde van het huis.
Blok wil op dit moment niets veranderen aan de hypotheekregels, aldus zijn woordvoerster. Er zijn eerder allerlei maatregelen getroffen om het vertrouwen in de huizenmarkt te herstellen en mensen meer zekerheden te bieden. Daar wil hij nu niet meer aan gaan sleutelen.
Dijsselbloem: er is duidelijkheid
Dijsselbloem laat in een reactie weten: “Het huidige kabinet heeft belangrijke hervormingen op de woningmarkt doorgevoerd die de financiële stabiliteit verbeteren.”
Hij wijst erop dat de hypotheeklimiet (ten opzichte van de koopsom) stapsgewijs wordt afgebouwd van 106 procent naar maximaal 100 procent in 2018. “Voor de komende jaren is er dus duidelijkheid. Eventuele verdere stappen en de afweging hieromheen laat ik – conform de aanbeveling van het FSC – over aan een volgend kabinet.”
CPB kritisch op voorstel
Het Financieel Stabiliteitscomité opperde donderdag het bedrag dat maximaal geleend kan worden voor een huis in de periode na 2018 geleidelijk te verlagen tot 90 procent van de waarde van het huis.
Het Centraal Planbureau (CPB), dat als externe deskundige meedeed aan de beraadslagingen, is kritisch op het voorstel. Zo zal een verlaging van de limiet leiden tot minder vraag naar koopwoningen en meer vraag naar huurwoningen. Ook heeft de maatregel mogelijk een daling van de huizenprijzen tot gevolg.
Het adviesorgaan wijst erop dat de baten van de maatregel lastig te kwantificeren zijn en de financiële stabiliteit "naar onze inschatting slechts in beperkte mate bevorderen". Maar de kosten zijn mogelijk aanzienlijk, aldus het CPB.
Ook de Nederlandse Vereniging van Banken, de Vereniging Eigen Huis en de Nederlandse Vereniging van Makelaars wijzen het voorstel af.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl